Hoe kies je een goed verhuisbedrijf?

Als je gaat verhuizen kun je daarvoor het beste een professioneel verhuisbedrijf inhuren. Zo’n bedrijf zorgt voor het vervoer van je spullen en heeft alle benodigde hulpmiddelen, zoals een verhuisauto en een verhuislift. Als je dat wilt kunnen ze ook helpen om al je spullen in te pakken. Een verhuisbedrijf kan je in de hectische tijd rondom een verhuis ontzorgen en veel stress besparen. Maar er zijn heel veel verhuisbedrijven. Hier volgen wat handige tips waarmee jij een geschikt verhuisbedrijf kunt vinden.

Een overzicht van erkende en niet-erkende verhuisbedrijven vind je op Verhuis-gids.nl, de verhuis bedrijvengids.

Erkende verhuizer

Wil je gebruik maken van een erkende verhuizer of niet? Erkende verhuizers voldoen aan de kwaliteitscriteria van de Belgische Kamer der Verhuizers. Ongeveer de helft van de verhuisbedrijven heeft zo’n erkenning. Deze verhuizers zijn vaak wel wat duurder, maar dat zie je terug in de dienstverlening. Het grootste voordeel van erkende verhuizers is dat je geen eigen risico hebt als er spullen beschadigd raken. Je inboedel is verzekerd tot een bedrag van 100.000 euro, gebaseerd op de nieuwwaarde.

In Nederland bestaan er de Erkende verhuizers.

Niet-erkende verhuizer?

Bij niet-erkende verhuizers heb je wel te maken met een verplicht eigen risico. Als de verhuizers schade veroorzaken kan dat wel oplopen tot 750 euro. Een ander nadeel van niet-erkende verhuizers is dat zij soms te laag inschatten hoeveel tijd jouw verhuizing kost. Als de verhuizers meer uren aan het werk zijn betekent dit dat je onverwacht met extra kosten wordt geconfronteerd. Desondanks zijn er genoeg niet-erkende verhuisbedrijven die wel uitstekend presteren. Het is dus aan jou of je kiest voor de wat lagere prijs van een niet-erkende verhuizer, of dat je iets meer betaalt voor de zekerheid van een erkende verhuizer.
Verhuizen bedrijf

Tijdig contact opnemen met een verhuisfirma

Als je in de zomer gaat verhuizen is het belangrijk om ruim van tevoren contact op te nemen met het verhuisbedrijf. Ze hebben het in de zomer altijd heel druk. Om er zeker van te zijn dat ze jou op het gewenste tijdstip kunnen verhuizen is het verstandig om drie tot vier maanden vooraf te informeren naar hun beschikbaarheid.

Als je niet in de zomerperiode verhuist hoef je niet zo lang van tevoren te reserveren. Dan kun je een maand van tevoren contact leggen. Vergeet niet om een afspraak te maken om samen met het verhuisbedrijf je woning te bekijken. Dan kunnen zij beter inplannen hoeveel tijd en personeel ze moeten reserveren.

Verzekerd verhuizen

Denk vooraf goed na of je het risico van de verhuizing zelf wilt dragen. Bij niet-erkende verhuizers draai je zelf op voor de eventuele schade die aan je spullen kan ontstaan. Als je dat risico niet wilt lopen kun je het best voor een erkende verhuizen kiezen. Dan zijn al je spullen volledig verzekerd. Als er iets beschadigt wordt de waarde daarvan vergoed.
Verzekerd verhuizen

Vergelijk verhuisfirma’s

Het is niet zo gemakkelijk om een goede verhuisfirma te kiezen. De prijzen kunnen onderling behoorlijk verschillen en de tarieven zijn niet transparant. Het is dus best lastig om de verhuisbedrijven te vergelijken. De prijzen zijn afhankelijk van een aantal zaken. Ten eerste of het verhuisbedrijf vooraf langs komt om een inschatting te maken hoeveel uren de verhuizing in beslag zal nemen. De prijs wordt ook beïnvloed of je te maken hebt met een erkende of een niet-erkende verhuizer. En het maakt ook uit of je een uurtarief betaalt of een all-in prijs.

Om de beste prijs te vinden kun je een aantal offertes opvragen en die met elkaar vergelijken. Houd bij het maken van een keuze niet alleen rekening met de prijs, maar ook met de geboden service en de betrouwbaarheid. Als je kennissen hebt die al met deze firma’s hebben gewerkt is het slim om hun advies te vragen. Zij kunnen je vertellen hoe zij hun samenwerking met de verhuisfirma hebben ervaren. Voor veel mensen is de mening van kennissen bij dergelijke ingrijpende gebeurtenissen van doorslaggevend belang.
verhuizer

Verhuis offertes aanvragen

Je kunt uiteraard ook gebruik maken van online verhuisplatforms en daar offertes opvragen. Op basis van door jou aangeleverde gegevens geven deze platforms jou een vaste verhuisprijs. Dan weet je exact wat jouw verhuis gaat kosten en kom je niet voor verrassingen te staan.